fbpx
Close

El Trafico, Zlatan, puuduv ajalugu: Los Angelese derbi on kõike muud kui tavaline

Avatar

Foto: Imago-Bildbryan/Scanpix

Manchester Unitedist lahkunud Zlatan Ibrahimovic on uue klubi LA Galaxy eest derbimänguks koosseisu lisatud ja on väga tõenäoline, et rootslane teeb kohe ka oma debüüdi. Mis on selle derbi puhul erakordne, on fakt, et tiimid kohtuvad omavahel esmakordselt.

LA Galaxy linnarivaalil LAFC-l on seljataga vaid kaks kohtumist MLS-is ning kaks võitu. Aga nende vahel saab tõmmata rasvase joone, sest eristuvaid nüansse peitub nendes tiimides küllalt. Kõige lihtlabasem erinevus on mänguvormides: LAFC mängib mustas, Galaxy valges.

David Beckham, Landon Donovan, USA koondise ekspeatreener Bruce Arena ja Zlatan Ibrahimovic on nimed, kes esindanud LA Galaxyt – tiimi, millest õhkub aristokraatlikkust ja siniverelisust. Galaxy on linnamelust veidi eemal, LAFC asub linna südames. Galaxy on MLS-i kroonjuveeliks, olles üks kümnest klubist, kes pani liigale aluse ning on selles liigas kõige rohkem triumfeerinud. LAFC on “uus poiss linnas” ja mängib esimest hooaega MLS-is.

Ka fännid on vägagi motiveeritud, kuigi derbide aluseks on tavapäraselt olnud ajalugu, intsidendid ja hetked, mis defineerivad vastasseisu pea igaveseks. Sellel vastasseisul pole ajalugu, intsidente või erilisi hetki – on lihtsalt teadmine, et see linn ei kuulu enam automaatselt Galaxyle. “Mul on Galaxy vastu ebasümpaatia. Ma lihtsalt ei ole Galaxy fänn ja pooldan LAFC-d,” sõnas Rafa Gomez LA Timesile. Tema fännas Chivas USA tiimi, mis jagas LA Galaxyga staadionit, kuid ta lemmiktiim lõpetas MLS-is pallimise 2014. aastal.

LA Galaxy poolehoidja Matthew Entrekin tunneb LAFC vastu antipaatiat: “Jäin Galaxyle truuks ka nende halvimal hooajal, 2017. aastal. Sel hooajal loeb ainult see, et lõpetame LAFC-st eespool ning võidame neid iga kord, kui kohtume. Ma tahan näha võite, kuid veelgi enam tahan võitu LAFC üle.”

Ka piletimüük on rivaliteedihõnguline: kui LAFC teatas, et nende juulikuises koduses derbimängus eraldatakse vastasfännidele vaid 100 piletit – miinimum, mis MLS-is vastasfännidele võib eraldada, siis Galaxy vastas samaga: laupäevases kohtumises saab 100 LAFC fänni staadionile. Kuid see ei morjenda publikunumbrit – mäng on välja müüdud ja eile müüdi järelturul üht pääset lausa 1000 dollariga.

Nagu Hollywoodis kombeks, siis otsiti sellele vastasseisule kõlavat nime. Inspiratsiooni võeti Hispaania legendaarseimast derbist ehk El Clasicost ja kohandati linnaga – uueks nimeks sai El Trafico. Põhjus seisneb selles, et Los Angeles on kurikuukus rohke liikluse ja ummikute poolest.

scroll to top